Ароматни концентрации

P, EdP, EdT и EdC вече ги познавате

Вижте и други ароматни концентрации

Парфюмите се разделят на две основни групи - за жени и за мъже. Вероятно най-голем избор на аромати може да откриете в категорията цветни(флорални) парфюми, следвани от ориенталски, кипарисови, цитрусови, дървесни и кожени композиции.

Повечето парфюмни произведения са комбинация от много различни аромати, смесени и разтворени в алкохол и вода. Вярно е, че колкото по-голям е делът на ароматите в алкохола, толкова по-силна, трайна и обикновено по-скъпа е композицията. Внимавайте обаче, концентрацията на аромата не гаранция за неговото качество.

Например, понякога евтиният одеколон може да бъде по-добър от парфюмната вода с десетки ароматни съставки. А друг път парфюм от известна марка може да получи коментар, че нейният нов, силно рекламиран EdP ухае в семейната ви кола като ябълков пай ...

Ароматни концентрации

При производството на каквато и да е концентрация на аромати, е важно да се използват най-подходящите съставки, методи на екстракция, технология при създаването на парфюма и други фактори, включително необходимия късмет. Затова използвайте донякъде потребителски отзиви, но в крайна сметка се доверете на собствената си преценка, когато избирате парфюм.

Да си припомним накратко основните концентрации на ароматите

Ние ви представихме подробно основните концентрации на ароматите в една от предишните статии. Фокусирахме се върху най-често срещаните съкращения при парфюмите- P, EdP, EdT и EdC, с които се обозначават парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода и одеколон. Нека ги повторим набързо, за да си ги припомните:

 • Парфюм (P) или Extrait е най-интензивната форма на ароматите. Съдържа 15-30% ароматни компоненти, така че е достатъчно да нанесете минимално количество от няколко капки върху пулсиращите точки на кожата. Парфюмът трае повече от осем часа върху кожата и несъмнено е най-добрата инвестиция в света на ароматите.
 • EdP или Eau de Parfum или PdT (Parfum de Toilette). тази концентрация, известна повече като парфюмна вода, се среща на пазара най-често. Съдържа 8-15% аромати и издържа пет или повече часа на кожата. Използвайте парфюми и парфюмни води умерено през деня, но вечер се подгответе да усетите пълният им блясък и сила.
 • EdT или Eau de Toilette- тоалетната вода е също много разпространена ароматна концентрация, предназначена специално за ежедневно носене. Съдържа 4-8% ароматни съставки. Тоалетната вода трае около три часа, така че е добре да се нанася по-често. Тоалетните води не са толкова натрапчиви за околните и освен това са по-достъпни от парфюмините води и парфюмите. Работите в офиса по цял ден? Очаквате горещо време с високи температури? Вземете освежаваща тоалетна вода и не се притеснявайте да я изпозлвате и върху дрехите.
 • EdC или Eau de Cologne, одеколонът съдържа 3-5% аромати и обикновено се изпарява в рамките на два часа. Поради това е предназначен за често нанасяне върху лицето, тялото, косата и облеклото. Мъжете също понякога го използват като афтършейв. Одеколоните най-често се предлагат в голяма разфасовка на изгодна цена.

Отстъпка 76 %  76 %
Eau de Parfum 85 ml
43,50 лв
Отстъпка 69 %  69 %
Eau de Parfum 100 ml
55,40 лв
Отстъпка 74 %  74 %
Eau de Parfum 45 ml
33,10 лв
Отстъпка 16 %  16 %
Eau de Parfum 100 ml
83,00 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 85 ml ТЕСТЕР
40,50 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Parfum 125 ml
43,60 лв
Отстъпка 23 %  23 %
Eau de Toilette 5 ml
3,50 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml
78,70 лв
Отстъпка 58 %  58 %
Eau de Toilette 100 ml
82,40 лв
Отстъпка 62 %  62 %
Eau de Parfum 100 ml
84,80 лв
Отстъпка 50 %  50 %
Eau de Toilette 75 ml
48,40 лв
Отстъпка 66 %  66 %
Eau de Toilette 150 ml
49,30 лв
Отстъпка 65 %  65 %
Eau de Toilette 100 ml
37,40 лв
Отстъпка 60 %  60 %
Eau de Toilette 75 ml
35,40 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml ТЕСТЕР
52,10 лв
Отстъпка 72 %  72 %
Eau de Parfum 75 ml
40,40 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Toilette 100 ml
37,60 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Eau de Toilette 100 ml
56,10 лв
Отстъпка 21 %  21 %
Eau de Toilette 100 ml
45,80 лв
Отстъпка 52 %  52 %
Eau de Parfum 100 ml
53,40 лв
Отстъпка 5 %  5 %
Eau de Parfum 125 ml ТЕСТЕР
40,60 лв
Отстъпка 64 %  64 %
Eau de Parfum 75 ml
69,10 лв

Знаете ли кои са другите желани видове аромати?

Освен парфюмите, парфюмните, тоалетните води и одеколоните има и други видове ароматни концентрации. Нека да разгледаме някои от тях. Като информиран потребител вие ще придобиете по ясна представа какво да търсите в състава на един парфюм, когато го избирате.

Парфюмно масло

Употребата на парфюмно масло гарантира приятен аромат и грижа за кожата едновременно, особено за сухата кожа. Тъй като не съдържа алкохол, парфюмното масло е подходящо и за жени с чувствителна кожа или склонна към алергични реакции кожа. Чистите натурални парфюмни масла от италианската марка Frais Monde не съдържат PEG(полиетилен гликол), никел или парабени и са много популярни на европейския пазар. Благодарение на деликатния си натурален състав, те ароматизират кожата и не предизвикват раздразнения. Парфюмните масла оказват страхотен положителен ефект и върху психиката. Парфюмното масло се нанася върху топлите пулсиращи участъци от кожата, както остналите ароматни концентрации. Малко шишенце парфюмно масло е практичен ароматен аксесоар за чантата на всяка дама. Можете да го носите навсякъде с вас и да се наслаждавате на благоуханият му аромат където и да се намирате.

Eau Fraiche

Eau Fraiche е ароматна концентрация някъде между одеколон и тоалетна вода, с 1-3% ароматни компоненти, разтворени в алкохол. Тази концентрация ще се хареса на феновете на по-свежи и леки аромати. Това може да бъде съблазнителен плодово-цветен микс, хармония на зелени тонове, топъл ориенталски аромат ... Това зависи от вашите предпочитания, текущото настроение, а също и от сезона. Eau Fraiche може да се носи по всяко време на деня или с различна компания. Той е особено подходящ за нанасяне върху дрехи, тъй като бързо се изпарява от кожата.

Ароматен спрей за тяло

Можете да използвате ароматен спрей за тяло в затворени помещения без да притеснявате околните с натрапчив аромат. Практичен е за носене в дамска чанта и подходящ за спешно освежаване, особено при горещо време. Също така препоръчваме закупуването на парфюмен спрей за тяло от известна парфюмна марка. Ако ви хареса аромата му, след това можете да си закупите парфюма със същия аромат. Освен парфюмни спрейове за тяло, в нашия огромен асортимент можете да откриете хидратиращи, подхранващи, слънцезащитни и забавни детски спрейове за тяло, без дразнещи съставки.

Eau de Soin

Eau de Soin или грижовна вода е хидратиращ и ароматен козметичен продукт за освежаване и парфюмиране на цялото тяло, особено през лятото. Тогава е особенно практичен, тъй като не залепва по кожата поради ниската си концентрация на алкохол. Ще остави кожата ви приятно хидратирана и парфюмирана. Това е практичен козметичен аксесоар за дамската чанта и ще бъде с вас навсякъде, където ви потрябва - в обществения транспорт, в офиса, по магазини, барове, кафенета или за разходки из града. Eau de Soin може да се пръска по всяко време през деня от главата до петите.

Мъгла за тяло

Мъгла за тяло (body mist) е приблизително за жените това, което е одеколонът за мъжете. Тоест по-слаб аромат, който може да се нанася върху цялото тяло. Ако искате освежаващ летен ненатрапчив дамски аромат, изберете мъгла за тяло. Как да го използвам? Най-добре се задържа върху хидратирана кожа, така че първо нанесете хидратиращ лосион за тяло. След това използвайте мъглата за тяло, която няма да попие в порите, а ще се задържи на повърхността на кожата. Мъглите за коса могат да се прилагат многократно през деня ако е необходимо. Те ще ви поднесат доза свежест и добро настроение, на които ще се наслаждават и хората около вас.

Мъгла за коса

Мъгла за коса е парфюмиран ароматен спрей, предназначен за нанасяне върху косата. Съдържа по-малко ароматни съставки, отколкото парфюмите, парфюмните и тоалетните води. Благодарение на лекия си състав, тя не натоварва косата, не я изсушава и не уврежда цвета ѝ. Мъглата за коса се освобождава бавно от косата, така че през целия ден ще бъдете в облак от любимия си аромат. Някои мъгли за коса също съдържат етерични масла или съставки, които предпазват косата от вредните UV лъчи. Справят се чудесно с наелектризиращата коса и ѝ придават блясък. Нанесете аромата на суха коса от всички страни, от разстояние около 15-20 см. 

Део продукти

Део продукти за освежаване и дълготрайно усещане за чистота днес са абсолютна необходимост както за жените, така и за мъжете. Дезодорантите намаляват растежа на бактериите и премахват телесната миризма, особено в областта на подмишниците. Те оставят кожата ароматизирана, което ги прави идеални аксесоари за вашите парфюми. Ако изберете парфюм и дезодорант от същата серия, значително ще удължите трайността на аромата. Освен ароматната функция, антиперспирантите също така стягат порите на потните жлези и по този начин предотвратяват прекомерното изпотяване. Дезодорантите и антиперспирантите се предлагат на пазара в различни форми: рол-он(roll on), сухи(деостик), крем (cream) или най-често под формата на спрей(деоспрей). Део продуктите без алкохол и алуминий стават все по-популярни.

Афтършейв

Афтършейв или вода след бръснене, както подсказва името, се нанася върху лицето след бръснене. Успокоява кожата на лицето на мъжете и предотвратява инфекция след евентуално нараняване. Приятният аромат е допълнителен бонус и отново може да резонира с основния ароматен аксесоар. Делът на ароматните компоненти в афтършейв е между 2-4%. Ние предлагаме огромно разнообразие афтършейв продукти от известни марки: Davidoff, Giorgio Armani, Ferrari, Hugo Boss, Calvin Klein, David Beckham, Chanel, JOOP!, Playboy, Esprit, Gucci, Nino Cerruti или Yves Saint Laurent. Всеки мъж ще открие своя аромат сред тях.

Аромати за интериор

Освен ароматите за лична употреба, все голяма популярност добиват и ароматите за интериор. Те притежават огромна сила: могат да събудят спомени за специални моменти, прекарани с вашите близки дори след години. В асортимента от аромати за дома се предлагат и парфюмни свещи Yankee Candle, които в зависимост от размера си, могат да излъчват аромат до десетки часове и изгарят напълно до последното парче парафин. С добре подбран аромат за дома ще създадете впечатляваща атмосфера във всяко помещение. Изпълнете дома си със съблазнителен аромат на сладки зрели череши, чист памучен лен или свеж аромат на лимон и успокояваща лавандула ...

Ароматизатори за коли

Ако прекарвате много време на път, поглезете се с модерен аромат за автомобил, който ароматизира интериора на автомобила и в същото време премахва нежеланите миризми от него. Гамата на ароматизатори за коли включва както традиционни, по-евтини висящи ароматизатори за въздух така и по-скъпи аромати, които се поставят на решетката на въздуховодите, имат по-дълъг експлоатационен живот и повечето могат да бъдат презареждани като им се смени пълнителя. Много търсени на европейския пазар са луксозните парфюмни ароматизатори на италианската марка Mr & Mrs Fragrance или от марката Yankee Candle.

Какво означават по-рядко използваните обозначения на аромати?

Légère представлява лека и понякога леко модифицирана версия на оригиналния аромат.

Extrême е обозначение на парфюм с повишена концентрация на ароматни компоненти.

EdS или Eau de Solide / Sport е много лека ефирна ароматна версия. Съдържа до 1% ароматни съставки. Освен за парфюмиране, той се използва за освежаване на цялото тяло, обикновено след душ.

Esprit de Parfum (ESdP) е рядко използвана концентрация на аромати на границата между парфюмна вода (EdP) и парфюм (P).

Търсите ли НАЙ-добрия парфюм?

Заложете на нишовите парфюми!

Искате ли да се откроите от тълпата и да изпробвате някои от най-добрите ароматни съставки? Отдайте почит на традиционната парфюмерия и изберете аромат от така наречените нишови парфюми. Френската дума „ниша“ сама по себе си означава ниша, ъгъл, а също и нещо необикновено или уникално. Нишовите парфюми не е нужно да се харесват от много потребители, а напротив- те трябва да бъдат уникални. Съставките, съдържащи се в нишовите смеси са много редки, почти неизползвани в наши дни. Те включват например истинска амбра, ирис от Грас или роза Дамаск, но в най-чистите си форми.

Нишовите парфюми най-добре изразяват вашата индивидуалност. Най-често се предлагат на пазара в концентрация на парфюмна, тоалетна вода или одеколон. Те обаче могат да бъдат и арабски унисекс парфюми с висока концентрация на ексклузивни съставки и иновативни ароматни композиции. Светът на парфюмите е пълен с вълнуващи изненади!

Нишови парфюми
Eau de Parfum 100 ml
138,20 лв
Отстъпка 23 %  23 %
Eau de Parfum 50 ml
188,70 лв
Отстъпка 21 %  21 %
Eau de Parfum 100 ml
269,70 лв
Отстъпка 15 %  15 %
Eau de Parfum 100 ml
563,00 лв
Отстъпка 5 %  5 %
Eau de Parfum 100 ml
141,30 лв
Отстъпка 6 %  6 %
Eau de Toilette 75 ml
125,50 лв
Одеколон 100 ml
175,90 лв
Одеколон 100 ml
288,50 лв
Отстъпка 25 %  25 %
Eau de Parfum 100 ml
300,00 лв
Отстъпка 15 %  15 %
Eau de Toilette 30 ml
67,60 лв
Отстъпка 19 %  19 %
Eau de Parfum 100 ml
253,30 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Одеколон 30 ml
108,60 лв
Отстъпка 24 %  24 %
Парфюмен лосион за тяло 150 ml
42,50 лв
Одеколон 30 ml
122,80 лв
Отстъпка 6 %  6 %
Eau de Toilette 75 ml
133,80 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 50 ml
186,50 лв
Отстъпка 14 %  14 %
Eau de Parfum 100 ml
457,90 лв
Отстъпка 17 %  17 %
Eau de Toilette 30 ml
67,20 лв
Отстъпка 35 %  35 %
Одеколон 100 ml ТЕСТЕР
106,70 лв
Отстъпка 26 %  26 %
Eau de Parfum 50 ml
180,90 лв
Отстъпка 24 %  24 %
Парфюмен лосион за тяло 150 ml
41,60 лв
Отстъпка 56 %  56 %
Eau de Toilette 100 ml
128,40 лв
Одеколон 180 ml
204,50 лв
Отстъпка 9 %  9 %
Дезодорант 75 ml
57,20 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Eau de Parfum 100 ml
279,00 лв
Отстъпка 9 %  9 %
Eau de Toilette 75 ml
121,50 лв
Отстъпка 7 %  7 %
Eau de Parfum 50 ml
332,80 лв
Дезодорант 75 ml
70,20 лв
Отстъпка 4 %  4 %
Eau de Toilette 75 ml
127,80 лв

Практично ръководство за парфюмните концентрации

 • Винаги избирайте силата на аромата според случая, за който ви трябва. Вземете под внимание и външните условия и вашето текущо настроение. Някои парфюмни концентрации са подходящи за училище и работа, други за вечерни събития, през лятото да ухаете по-свежо, а през зимата по-тежко.
 • Ако сте фен на по-силните парфюми трябва да обърнете още повече внимание на правилното им, по-умерено приложение. В затворени офис помещения или градски транспорт трябва да ги избягвате и да изберете по-лека тоалетна вода(EDT) или одеколон(EDC).
 • Ако имате суха или чувствителна кожа, изберете парфюмно масло, което добива все по-голяма популярност и не съдържа алкохол. Можете да се доверите и на маркови детски парфюми, които съдържат вода, вместо алкохол и са нежни към детската кожа.
 • Всяка ароматна концентрация се нуждае от топлина, за да успее да развие и разкрие аромата си в пълния си блясък. Ето защо, когато нанасяте парфюм, използвайте пулсиращите топли участъци от кожата, като слепоочия, шия, китките, отпред на лактите и глезените. Използването на крем върху кожата също се препоръчва преди нанасяне на парфюм.
 • Използването на няколко козметични продукта от една и съща серия или с едни и същи съставки - парфюм, дезодорант, душ гел, лосион за тяло и други - ще осигурят по-концентриран и дълготраен аромат. Ще постигнете впечатляващо наслояване на аромата.
 • Предстои ви престижно социално събитие и нямате подходящ парфюм или парфюмна вода вкъщи? Не се притеснявайте, а използвайте ежедневна тоалетна вода или одеколон, които просто нанасяте върху топлите точки на кожата в по-големи количества.
 • Предстои ви романтична среща, на която да флиртувате и да съблазнявате? Преди това нанесете малко количество парфюм или парфюмна вода на местата, където искате да бъдете целунати. Това е доказан съвет от легендарната дизайнерка Коко Шанел.
 • Горещо лято е и ви се струва, че малко след нанасяне на тоалетна вода вече не усещате нищо? В този случай нанесете тоалетната вода върху дрехите, за предпочитане е те да са от естествени материали. Там ароматът се задържа по-дълго, често докато се изпере облеклото. И разбира се използвайте дезодорант.
 • Внимавайте да не „убиете“ свежия или романтичен аромат като консумирате вкусна храна - червено месо, лук, чесън или силни подправки. Те излъчват свой аромат от кожата и е добре да ги избягвате в такива случаи. Наблегнете върху лека диета с много зеленчуци и вода.
 • Не забравяйте интериора на вашия дом, офис или кола. За тях са предназначени специални парфюми за интериор и ароматизатори за кола. Сред тях ще намерите аромати за жени, мъже и деца. Остава да изберете концентрацията на аромата, съответстваща на съответното пространство.

Желаете ли да разберете повече?

Доставка:
Сертификати: