Състав на парфюмите: глава, сърце и основа

Какво показва парфюмната пирамида?

Опитайте се да опишете любимия си парфюм. Излъчва ли цитрусова енергия, нежност от разцъфнали цветя и елегантност от ароматните редки дървета? Обичате ли аромат на море или озон? Или предпочитате по-земен, пикантен и мускусен аромат? Вижте кой ароматен акорд ще надделее първи в ароматната композиция или как да изберете дълготраен парфюм, с който кожата ви ще ухае силно дори след няколко часа.

Какво представлява парфюмната пирамида?

Днешните парфюмеристи използват над 3000 ароматни съставки и средно по около няколко десетки в крайния състав. Най-често това са изкуствено или естествено получени аромати на цветя, плодове и други плодове, подправки, листа, трева, мъх, кора, дърво, смола и мускус. Напоследък се търсят и гурме аромати на шоколад, карамел, мед и бадеми.

Състав на аромата

Традиционно в парфюмите, парфюмните, тоалетните води и одеколоните, отделните компоненти на аромата условно се разделят на три фази на така наречената пирамида на аромата. Те се наричат ​​глава сърце и основа или връхни, средни и основни нотки, а някои ги наричат горен, среден и долен слой на аромата. За създател на парфюмната пирамида се смята знаменитият френски парфюмер Жан Карлес (1892-1966).

Трифазната парфюмна пирамида действа като мост между производител и краен клиент. Тя предоставя основна информация за състава на парфюма, съдържащите се в него съставки, както и за интензитета или трайността на аромата. Парфюмната пирамида осигурява по-точна представа за парфюма и неговото развитие след нанасяне върху кожата. Докато главата на парфюма привлича вниманието и трае няколко минути, сърцето ще ви радва с часове. Съставките от основата ще продължат действието на парфюма с още няколко часа, а върху дрехите ще се усещат дори и по-дълго.

В един добър парфюм главата, сърцето и основата създават хармонично цяло, частите от което се допълват и преплитат помежду си. Парфюм, създаден от майстор парфюмер с избрани съставки, ще издържи до десет часа върху кожата. През това време нюансите на аромата се променят по интересен начин, разбира се, в зависимост от семейството на съответния парфюм, различната тип кожа на всеки един от нас и други фактори.

Глава

връхни нотки - горен слой на парфюма

Главата на парфюма съдържа съставки, които се усещат веднага след впръскване от парфюма. Връхните нотки създават първото и често решаващо впечатление за парфюма. Ето защо производителите поставят голям акцент върху горния слой на парфюмите. Те често включват свежи цитрусови, зелени, водни и ефирни аромати. Тези прекрасни ароматни молекули от главата обаче се изпаряват бързо и обикновено не се усещат след 15 минути.

Сърце

средни нотки – среден слой на парфюма

Сърцето или средните нотки започват да се усещат, след като аромата на главата отшуми, т.е. около четвърт час след впръскване на аромата. Средните нотки се освобождават бавно, и действат заедно с ниските нотки от основата. Средният слой на парфюма определя характера на съответния парфюм. Сърцето най-често съдържа цветни, плодови, пикантни и билкови ароматни съставки. Средните нотки обикновено ухаят от два до три часа.

Основа

ниски нотки – нисък слой на парфюма

Основата има най-голяма трайност от трите фази. Ниските тонове действат върху обонятелните рецептори в продължение на няколко часа, носейки дълбочина и издръжливост на парфюма. Основата обикновено съдържа дървесни, мускусни, смолисти и гурме компоненти. За увеличаване на трайността към смесите се добавят и така наречените фиксатори (сандалово дърво). Често топлата ориенталска основа се усеща дори веднага след нанасяне на парфюма.

Tрифазна парфюмна пирамида

Най-често срещаните съставки в парфюмите

Глава

В главата на дамски, мъжки и унисекс парфюми обикновено се усещат енергични цитрусови аромати на бергамот, портокал, мандарина или лимон, свежа зеленина, водни и ефирни ароматни акорди. Към тях се добавят и други плодове, подправки, билки, чай или цветя. Традиционният аромат на алдехиди е представен и в традиционните парфюми. Връхните нотки често се преплитат със средните, създавайки ново ароматно съединение.

Сърце

Сърцето обикновено съдържа букет от цветя, както при парфюми за жени, така и при мъжки парфюми. Често срещани съставки са жасмин, роза, лавандула, фрезия, портокалов цвят, здравец, магнолия, тубероза, иланг-иланг, гардения, божур, люляк или орхидея. Средният слой включва също плодови, билкови и пикантни съставки - като канела, кардамон, джинджифил, черен пипер. Листа от теменужка и корен от ирис са също популярни съставки.

Основа

Дълготрайната парфюмна основа може да съдържа еротичен мускус, пачули, кехлибар, ветивер, ванилия, зрънца тонка, дъбов мъх, кедър, сандалово дърво и други редки дървесини. Димните съставки като тамян или ауд са също съблазнителни. При някои парфюми ароматни гурме акорди от шоколад, ядки, какао, кафе, мед, карамел и други атракции също намират своето място в основата.

Примери за парфюмни пирамиди

Дамски парфюм

Парфюмна вода Lancôme Idole е чувствен мускусно-розов аромат за уверените жени на 21 век.

Глава: бергамот, круша

Сърце: турска роза, индийски жасмин

Основа: ванилия, бял мускус

вижте Lancôme Idole

Мъжки парфюм

Тоалетна вода JOOP! Homme е интензивен ориенталски аромат със свежи цитрусови тонове, предназначен за съвременния джентълмен.

Глава: бергамот, лимон, мандарин, портокалов цвят

Сърце: момина сълза, жасмин, ряпа, канела, кардамон

Основа: пачули, сандалово дърво, боб тонка, ванилия

Вижте JOOP! HOMME

Унисекс парфюм

Легендарната и запомняща се тоалетна вода Calvin Klein CK One е омайващ аромат с невероятна хармония на отделните ароматни съставки.

Глава: лимон, бергамот, ананас, папая, мандарина, кардамон, зелени нотки

Сърце: теменужка, момина сълза, жасмин, роза, корен от ирис, фрезия, индийско орехче

Основа: кедър и сандалово дърво, кехлибар, мускус, дъбов мъх, зелен чай

Вижте Calvin Klein CK One

Парфюмната пирамида е част от по-дълга история

Съставът на парфюма, видим от пирамидата (глава - сърце - основа), е само част от неговия истински характер. Парфюмите не са само екстрактите на съдържащите се съставки, а оригинални произведения, които винаги носят уникално излъчване и ароматен облик. Освен това в много от тях съставките не се освобождават в определена последователност според трифазната пирамида. Например, може от самото начало основата да доминира. Това зависи дали компонентите в аромата са подредени линейно и дали се променят с времето.

3 примера за парфюми без пирамида

Пример за линеен аромат е парфюмната вода Hermes L´Ombre des Merveilles с черен чай, зрънца тонка и тамян. Парфюмната вода на Montale Paris White Musk представлява цяла експлозия от мускус, иланг-иланг и листа на теменужка. От своя страна пък Escentric Molecules Molecule 01 eau de toilette съдържа само уникалната съставка "Iso E Super" с дървесно-флорален аромат и нотка мускус.

Има ли бъдеще парфюмната пирамида?

Засега парфюмната пирамида дава бърза и ясна информация за състава на парфюма, макар и в опростен вид. Освен нея, за още по-детайло запознаване с аромата на даден парфюм се използват мостри на парфюми, тестери, снимки, видеоклипове. Как ще се запознават потребителите с аромата в бъдеще? Кой знае, може би продавачът в магазина набързо ще създаде мостра на парфюма с 3D принтер или ще направи ароматния микс пред вас с помоща на компютъризирани парфюмни блендери?!

Състав на аромата

Запознайте се с аромата с мостра на парфюм

При избора на идеалния парфюм ще ви улеснят много парфюмите мостри. В домашни условия нанесете ароматната смес върху топлите участъци от кожата и оставете достатъчно време да се развие правилно. Изпробвайте състава на парфюма за един ден или по-дълго и наблюдавайте реакциите на вашето обкръжение. Скоро ще откриете правилният за вас аромат и ще е време да поръчате парфюма в голяма разфасовка.

Отстъпка 76 %  76 %
Eau de Parfum 85 ml
43,50 лв
Отстъпка 69 %  69 %
Eau de Parfum 100 ml
55,40 лв
Отстъпка 74 %  74 %
Eau de Parfum 45 ml
33,10 лв
Отстъпка 16 %  16 %
Eau de Parfum 100 ml
83,00 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 85 ml ТЕСТЕР
40,50 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Parfum 125 ml
43,60 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml
78,70 лв
Отстъпка 58 %  58 %
Eau de Toilette 100 ml
82,40 лв
Отстъпка 62 %  62 %
Eau de Parfum 100 ml
84,80 лв
Отстъпка 50 %  50 %
Eau de Toilette 75 ml
48,40 лв
Отстъпка 66 %  66 %
Eau de Toilette 150 ml
49,30 лв
Отстъпка 65 %  65 %
Eau de Toilette 100 ml
37,40 лв
Отстъпка 60 %  60 %
Eau de Toilette 75 ml
35,40 лв
Отстъпка 8 %  8 %
Eau de Parfum 100 ml ТЕСТЕР
55,20 лв
Отстъпка 72 %  72 %
Eau de Parfum 75 ml
40,40 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Toilette 100 ml
37,60 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Eau de Toilette 100 ml
56,10 лв
Отстъпка 21 %  21 %
Eau de Toilette 100 ml
45,80 лв
Отстъпка 52 %  52 %
Eau de Parfum 100 ml
53,40 лв
Отстъпка 5 %  5 %
Eau de Parfum 125 ml ТЕСТЕР
40,60 лв
Отстъпка 64 %  64 %
Eau de Parfum 75 ml
69,10 лв

Желаете ли да разберете повече?

Доставка:
Сертификати: