Нотки, акорди, сила, трайност и други понятия от света на парфюмите

Парфюмите представляват трудно уловима ароматна красота, така че понякога е трудно да ги опишем. В света на парфюмите има много термини, които може да звучат чужди за новодошлите. Ето защо ще ги обясним по-подробно тук. Между другото, думата "парфюм" произлиза от латинското per fumum, което означава „през дим“. Той описва традиционни начини за отделяне на аромати, като изгаряне на определени видове дърво или тамян.

Акорди и парфюмни нотки

Ароматната композиция на добър парфюм може да се сравни по много начини със създаването на музикално произведение. Затова в парфюмерията обикновено се използват термини от музикалната практика - тон, акорд, композиция или хармония. 

Производителят на парфюми, който несъмнено е артист, хармонизира първоначалните връхни нотки (глава), средни нотки (сърце) и ниски нотки (основа) в ароматната си композиция. От ароматните тонове на главата, сърцето и основата, той постепенно създава хармонични акорди, прости или сложни, които са същността на съответния парфюм.

Нотки, акорди, сила и трайност на парфюмите

Примери за парфюмни тонове могат да бъдат грейпфрут, лавандула или сандалово дърво. Основните или развиващите се парфюмни акорди могат да бъдат пикантни, дървесни, шипрови, сладко балсамови, мускусни и много други, съставени от две или няколкостотин съставки. За да се роди наистина добър парфюм, е необходим богат опит, необятно въображение и редовни обонятелни тренировки на парфюмериста.

Как се определя силата на парфюм?

Парфюмната композиция обикновено съдържа десетки аромати съставки, алкохол и вода. Отделните съставки се смесват, разтварят се във фин алкохол и се добавя вода или малко оцветител. Алкохолът абсорбира ароматните компоненти в кожата и след това ги изпарява в околния въздух. Процентът на парфюмния състав (ароматните съставки) в концентрирания алкохол определя силата на парфюма, също така и неговата трайност и цена:

Одеколон и тоалетна вода са предназначени повече за ползване през деня, парфюмни води и парфюми за вечерта. Лятото се ползват цветно и цитрусови аромати, а зимата по-тежки ориенталски и пикантни аромати. Разбира се, силата на определен парфюм се определя и от качеството и подбора на използваните ароматни съставки.

Какво е глава, сърце и основа на парфюм?

  • Глава се нарича ароматът, който се отделя първо и ухае първите 15 минути. Той е лек и свеж и може да съдържа цитрусови, зелени, воднисти или ефирни тонове.
  • Сърце - определя характера на съответния парфюм и издържа два до три часа. Средата може да бъде по-тежка цветна, плодова, пикантна или билкова ароматна смес.
  • Основа - съдържа най-устойчивите съставки - дървесни, мускусни, смолисти или гурме. Нотките на основата се усещат още няколко часа, за някои парфюми дори 10 или повече. 

Хармонията на трите слоя е от съществено значение. При използването на който и да е парфюм, имайте предвид и индивидуалните фактори, които влияят на самия аромат - тип и PH на кожата, вашето моментно настроение, ниво на стрес, възраст, лична биохимия, диета и лекарства, които приемате в момента. Например, доказано е, че консумацията на лук, чесън или пикантни храни нарушава хармонията на ароматните композиции.

Глава, сърце и основа на парфюм

5 съвета за по-дълготраен парфюм

  1. По-скъпите и концентрирани парфюми обикновено издържат по-дълго на кожата и дрехите. Също така, някои ароматни съставки са по-трайни, като сандалово дърво, кедър, мускус или оуд.
  2. Трайността на парфюма е много по-ниска на суха кожа, затова се препоръчва да намажете кожата с мазен крем без аромат или лосион за тяло, преди да нанесете парфюма.
  3. Парфюмът се нуждае от топлина, за да се развие - затова го нанасяйте върху пулсовите точки на тялото: китките, слепоочията, шията, деколтето, отпред на сгъвката на лактите или зад колената.
  4. Особено през лятото нанасяйте парфюма върху дрехи и косата. Можете също да обогатите изправящ крем за коса с няколко капки парфюм. Или да преминете през облак парфюм, разпръснат в стаята.
  5. Заедно с парфюмна или тоалетна вода, използвайте придружаваща козметика от същата серия (душ гел, лосион за тяло) , който съдържа същите съставки на парфюма, като по този начин ще постигнете ефективно наслояване на аромата.

Семейства, родословия, видове или категории парфюми

През годините много експерти са се опитвали да сортират парфюмите според преобладаващите съставки на аромата, но все още не се прилага еднаква класификация. И вероятно дори няма да се прилага, защото в съвременните парфюми ароматите все повече се преплитат - пример може да бъде флорално-плодова-гурме композиция.

Като цяло парфюмите могат да бъдат разделени основно на свежи(леки) и тежки(топли), с всичките им подкатегории. Свежите са главно цитрусови, цветни и зелени аромати, докато топлите са фужерни, ориенталски и кожени парфюми. На границата между свежи и топли, са шипрови и дървесни парфюми.

За да улесним вашия индивидуален избор, ние описахме отделните семейства парфюми, в които веднага ще намерите ароматни, цитрусови, дървесни, фежерни, шипрови, кожени, цветни и ориенталски дамски, мъжки и унисекс парфюми. Повечето потребители харесват едно или две семейства парфюми и тогава им е по-лесно да избират нови допълнения към колекцията си от парфюми.

Етерични масла срещу абсолю

Парфюмите често съдържат етерични масла или абсолю - натурални аромати, които се извличат по различен начин.

Етеричните масла или есенциите обикновено се извличат чрез процеса на парна дестилация. Те могат да бъдат дестилирани от храсти, цветя, плодове, дървета, корени, листа и семена на растения. Например, Petitgrain - етерично масло от горчиви портокалови листа, ефективно за подобряване на настроението. Petitgrain стимулира ума, съживява приятните спомени, облекчава умствената умора и също действа срещу депресията. Ароматът му е жив и много освежаващ.

Абсолютите са толкова деликатни природни вещества, че се получават с помощта на органичен разтворител, така че да не се увредят от високата температура, която се използва при парната дестилация. След отстраняване на остатъчните вещества, етеричното масло може да се нарече абсолю или абсолют(англ.absolute). Например, жасминово абсолю действа като афродизиак и има силно успокояващ ефект.

Нишови парфюми

Нишови парфюми - заемат специфична ниша в парфюмерията. Те излизат от мейнстрийма, предназначени са за ценители, които търсят оригиналност и не се страхуват от смели и екстравагантни композиции. Нишовите парфюми съдържат ароматни съставки като жасминов цвят, събран през нощта, сребърен тамян, абсент или дори барут. Те се отличават от обичайното предлаганите на пазара парфюми. Нишовите парфюми са запазили древните традиции на производство на парфюми, съдържат най-редките и чисти естествени съставки, имат луксозни флакони, понякога украсени със скъпоценни камъни, необичайни като аромат за масовия потребител, имат изключителна трайност и сложен производствен процес. Производството им не е комерсиално, а по-скоро е обвързано с авангард, креативност, изкуство и най-вече с оригиналност. Добре познатите марки нишови парфюми включват The Different Company, Acqua di Parma, Montale Paris, Maison Francis Kurkdjian, Annick Goutal и отчасти също TOM FORD.

Нишови парфюми
Отстъпка 76 %  76 %
Eau de Parfum 85 ml
43,50 лв
Отстъпка 69 %  69 %
Eau de Parfum 100 ml
55,40 лв
Отстъпка 74 %  74 %
Eau de Parfum 45 ml
33,10 лв
Отстъпка 75 %  75 %
Eau de Toilette 100 ml
38,50 лв
Отстъпка 73 %  73 %
Eau de Parfum 100 ml
51,50 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 85 ml ТЕСТЕР
40,50 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Parfum 125 ml
43,60 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml
78,70 лв
Отстъпка 73 %  73 %
Eau de Parfum 100 ml
56,90 лв
Отстъпка 58 %  58 %
Eau de Toilette 100 ml
82,40 лв
Отстъпка 50 %  50 %
Eau de Toilette 75 ml
48,40 лв
Отстъпка 66 %  66 %
Eau de Toilette 150 ml
49,30 лв
Отстъпка 65 %  65 %
Eau de Toilette 100 ml
37,40 лв
Отстъпка 60 %  60 %
Eau de Toilette 75 ml
35,40 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml ТЕСТЕР
52,10 лв
Отстъпка 72 %  72 %
Eau de Parfum 75 ml
40,40 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Toilette 100 ml
37,60 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Eau de Toilette 100 ml
56,10 лв
Отстъпка 21 %  21 %
Eau de Toilette 100 ml
45,80 лв
Отстъпка 31 %  31 %
Eau de Parfum 75 ml
69,00 лв
Отстъпка 52 %  52 %
Eau de Parfum 100 ml
53,40 лв
Eau de Parfum 100 ml ТЕСТЕР
31,50 лв
Отстъпка 5 %  5 %
Eau de Parfum 125 ml ТЕСТЕР
40,60 лв

Желаете ли да разберете повече?

Доставка:
Сертификати: