Как да използвате парфюм

Добре подбраният парфюм значително обогатява живота. Това е нотка на страст, разширяваща и отразяваща личността на своя потребител. Не можете обаче да разчитате само на правилния избор, а също да обърнете внимание къде и как трябва да се нанася парфюмът.

Преди всичко: дамските и мъжки парфюми винаги са били интересен ароматен аксесоар, свързван с прелестни ухания. За да подобрите ароматното излъчване на парфюма, изберете мястото на нанасяне и интензивността на аромата според вашето настоящо настроение или социално събитие, на което ще присъствате. Едни парфюми се носят за работа, други - за вечерни събития, лятото изисква по-свежи аромати и зимата по-тежки и топли... Просто има няколко основни принципа, с които всеки любител на парфюми трябва да се запознае.

Как да ползваме парфюм

Къде парфюмът ще изпъкне най-добре

Парфюмите се нуждаят от топлина, за да си развият ароматите и в това отношение има няколко подходящи места върху човешкото тяло. По-топлите участъци от кожата, така наречените пулсови точки включват:

 • китки на ръцете
 • врат
 • слепоочия
 • зона зад ушите
 • деколте
 • от вътрешна страна на лактите
 • прасците
 • глезените

Нанесете парфюма върху тези топли участъци от кожата, в идеалния случай точно преди да се облечете. Нанасяйте по-концентрираните парфюми внимателно- капка по капка. Ако парфюмът ви има спрей пулверизатор, впръсквайте от разстояние около 30 cm. Избягвайте да търкате ароматната смес, особено да разтривате китките една в друга, за да не нарушавате нейната хармония. Парфюмът се развива особено впечатляващо ако се нанесе веднага след баня, когато цялото тяло е затоплено и чувствате сякаш се абсорбира от всяка кожна клетка.

Според легендарната модна дизайнерка Коко Шанел, една жена трябва да ухае там, където иска да бъде целувана ... В този контекст със сигурност ще запомните редица сцени от романтични филми, в които мъж нежно целува жена и напълно се опиянява от парфюма ѝ. Дами, облечете красива рокля, нанесете капка чист парфюм и се насладете на вниманието, което привличате.

Колко дълго трае парфюма? Отделните фази на аромата - глава, сърце и основа - се нуждаят от известно време, за да се развият и изпъкнат. С най-ниска трайност- тоалетни води, със средна и висока трайност - парфюмни води, а с изключително висока трайност- концентрирани парфюми. Като допълнение да споменем, че сухата кожа изисква по-често нанасяне на парфюм, особено през лятото когато парфюмът се изпарява по-бързо. Можете да нанесете парфюм отново след няколко часа, според обстоятелствата и нуждите. Ако пътувате често, зареждаеми флакони са вашето идеално решение.

Как правилно да носите парфюм върху дрехите

Най-добрият начин е да нанасяте парфюма върху кожата, което ще създаде вашия уникален ароматен подпис. Не е нужно обаче да избягвате и дрехите, особено ако са изработени от естествени материали. Парфюмът може да остане върху тях до следващото пране. Имайте предвид също, че парфюмите имат различен ефект, когато са впръскани върху дрехите. 

Препоръчва се обаче при горещо време да се използва свежа лятна тоалетна вода върху дрехи от памук или лен, която ако се нанесе на кожата би се изпарила много бързо. При силно слънце е по подходящо парфюма да се впръска по облеклото, което в случая е по-подходящо и по този начин избягвате появата на неприятни кожни реакции.

Трябва много да внимавате обаче ако имате по-силен парфюм и по-меки, например копринени дрехи. Парфюмите могат да образуват постоянни петна върху деликатните материи или да ги унищожат напълно. Но дори и тук се предлага решение: можете да обогатите неутралния душ гел с няколко капки от избран парфюм и да изперете деликатните си дрехи в него. Можете също да поставите парче парфюмирана памучна вата или празен флакон на парфюм в шкафа.

Как правилно да носим парфюм

Парфюм на косата и други трикове

Ако искате да изглеждате още по-чувствена и сексапилна, нанесете малко парфюм и върху косата. Всеки път, когато отметнете коси, вие ще разпръсквате съблазнителен аромат, който привлича мъжкото внимание. Но внимавайте да не изсушите косата си с алкохола, който се съдържа в парфюмите. Някои марки са помислили за това и предлагат на пазара специална мъгла за коса.

Няколко капки парфюмно масло ще осигурят нежен аромат на косата и грижа за много суха, чувствителна или алергична кожа. Например натуралните парфюмни масла от италианската марка Frais Monde не съдържат алкохол, парабени или съставки от животински произход и имат изцяло природен състав.

Ще постигнете симетричен аромат на цялото тяло, ако преминете през така наречената "парфюмна мъгла". Какво представлява парфюмната мъгла? Много е просто - направете няколко впръсквания над вас в стаята и преминете през падащата ароматна мъгла. Фини капки парфюм ще покрият цялото ви тяло и ще създадат вълнуваща аура около вас ... Гарантирано е, че ще получите редица комплименти.

Употреба на парфюми според концентрацията

Парфюмите обикновено се състоят от десетки съставки, разтворени в алкохол и вода. Алкохолът има две функции в парфюмите: осигурява абсорбцията на ароматните вещества в кожата и след това постепенното им изпаряване в околната среда. Процентното съдържание на ароматните компоненти се изразява в концентрацията на парфюмите:

 • Парфюм - професионално наричан Extrait,  най-концентрираната и интензивна форма на ароматите. Делът на ароматните компоненти в парфюма е 15-30%, така че е достатъчно да го нанесете върху по-топлите участъци от кожата в минимално количество. Известната капка парфюм зад ушната мида може да върши чудеса ...
 • EdP или Eau de Parfum - парфюмна вода е най-разпространената ароматна концентрация на пазара. Съдържа 8-15% ароматни вещества. Носете парфюм и парфюмна вода вечер и по празнични поводи. През деня ги използвайте умерено, а ориенталските композиции само при по-студено време.
 • EdT или Eau de Toilette - тоалетна вода е също е много често срещана концентрация на парфюмите, създадена специално за ежедневно носене в училище и на работа. Съдържа 4-8% ароматните компоненти. Тоалетната вода трябва да се прилага по-често, но не пречи на околните и освен това е по-достъпна от парфюмните води и концентрираните парфюми.
 • EdC или Eau de Cologne - одеколон е по-лека концентрация, която съдържа 3-5% ароматни съставки. Той е предназначен за често нанасяне върху лицето, тялото, косата и дрехите. Мъжете също традиционно го използват като афтършейв.
 • EdS или Eau de Solide/Sport - английските сплаш(splash) аромати съдържат минимално количество ароматни съставки до 1% . Тези продукти се използват за цялостно освежаване на тялото, например след баня или душ.
 • Eau de Fraiche - лека ароматна концентрация, подобна на Eau de Cologne и на Eau de Toilette. Те са идеален избор за почитателите на по-свежи и по-леки аромати. Могат да се употребяват по всяко време на денонощието.

Обръщайте внимание на надписите по флакона и опаковката на самия парфюм. Extrême, означава, че парфюмът има по-висока концентрация на ароматни есенции в него. Légère от друга страна указва, че парфюмът е лек и ефирен. Понякога парфюмеристите променят само концентрацията, друг път композицията на самия парфюм. Ако сте почитатели на по-силните аромати, трябва да обърнете повече внимание на тяхното правилно и разумно приложение. Трябва напълно да ги избягвате в затворени офиси и малки помещения или в обществения транспорт.

Как да определите оптималното ниво на интензитет на парфюма, така че колегите ви да не припадат? Използвайте правилото на протегната ръка - парфюмът не трябва да се усеща по-надалеч от това. Ако спазвате това правило, вие ще защитите по-чувствителни хора или страдащи от алергия хора, които се намират в същото помещение. Ако ви предстои парти или друго специално събитие, тогава със сигурност заложете на EdP. Предстои ви дълго пътуване с кола с колега? Изберете по-леки аромати като EdT или Eau de Fraiche.

Как да използваме парфюми според концентрацията им

Как да увеличим трайността на парфюма върху кожата

Можете да увеличите трайността на парфюма като нанесете мазен крем без аромат върху кожата си преди да нанесете парфюма. През деня можете леко да овлажните кожата с вода, като внимавате да не измиете ароматните компоненти. Можете да нанесете тоалетна вода отново след четири до шест часа. Парфюмните води и парфюмите остават върху кожата още по-дълго. Дълготраен аромат се получава и от използването на няколко козметични продукта от една и съща серия или съдържащи същите съставки - парфюм, дезодорант, душ гел, лосион за тяло и други. Ще постигнете ефективно наслояване на аромата.

Индивидуални фактори, които влияят на аромата на парфюма

При нанасянето на който и да е парфюм, имайте предвид няколко индивидуални фактора, които са различни при всички нас, но те влияят върху аромата на парфюма. Те включват вашето моментно настроение, ниво на стрес, възраст, индивидуална биохимия на тялото и кожата, хормонален баланс, диета и лекарства, които приемате в момента. Например, доказано е, че консумацията на лук, чесън или пикантни храни, нарушава хармонията на ароматните смеси. Ако искате да се насладите на чистото благоухание на парфюма, заложете на лека диета с много зеленчуци и вода.

Парфюми или тен

През лятото е особено необходима употребата на освежаващи аромати, но използвайте парфюми и дезодоранти върху кожата умерено когато е силно слънцето. В комбинация със слънчевите лъчи те могат да образуват цветни петна и възпаления върху кожата. Масло от бергамот се съдържа в много парфюми и често е причина за неравномерно покафеняване на кожата. Не забравяйте също, че много от парфюмите и етеричните масла, съдържат съставки, които дразнят жилещите насекоми, като оси и пчели при горещо време. 

Колко дълго мога да съхранявам парфюм

Ако парфюмът е в оригиналната неотворена бутилка, той има дълъг живот. След отваряне обаче, той трябва да се консумира в рамките от 6 месеца до една година. Леките цитрусови аромати имат най-кратък срок на годност. Съхранявайте флакона далеч от слънчева светлина, при температура до 20 градуса. Ако парфюмът потъмнее и забележите твърд пръстен около капачката, време е да го изхвърлите. Понякога киселинността и сгъстяването на ароматната смес също е знак, че годността му е приключила. Изберете нов парфюм от нашия огромен асортимент, точно според вашите изисквания.

Отстъпка 76 %  76 %
Eau de Parfum 85 ml
43,50 лв
Отстъпка 69 %  69 %
Eau de Parfum 100 ml
55,40 лв
Отстъпка 74 %  74 %
Eau de Parfum 45 ml
33,10 лв
Отстъпка 16 %  16 %
Eau de Parfum 100 ml
83,00 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 85 ml ТЕСТЕР
40,50 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Parfum 125 ml
43,60 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml
78,70 лв
Отстъпка 58 %  58 %
Eau de Toilette 100 ml
82,40 лв
Отстъпка 62 %  62 %
Eau de Parfum 100 ml
84,80 лв
Отстъпка 50 %  50 %
Eau de Toilette 75 ml
48,40 лв
Отстъпка 66 %  66 %
Eau de Toilette 150 ml
49,30 лв
Отстъпка 65 %  65 %
Eau de Toilette 100 ml
37,40 лв
Отстъпка 60 %  60 %
Eau de Toilette 75 ml
35,40 лв
Отстъпка 13 %  13 %
Eau de Parfum 100 ml ТЕСТЕР
52,10 лв
Отстъпка 72 %  72 %
Eau de Parfum 75 ml
40,40 лв
Отстъпка 59 %  59 %
Eau de Toilette 100 ml
37,60 лв
Отстъпка 18 %  18 %
Eau de Toilette 100 ml
56,10 лв
Отстъпка 21 %  21 %
Eau de Toilette 100 ml
45,80 лв
Отстъпка 52 %  52 %
Eau de Parfum 100 ml
53,40 лв
Отстъпка 5 %  5 %
Eau de Parfum 125 ml ТЕСТЕР
40,60 лв
Отстъпка 64 %  64 %
Eau de Parfum 75 ml
69,10 лв

Желаете ли да разберете повече?

Доставка:
Сертификати: